Ropná škvrna pokračuje po rieke Poprad k Čirču

17.08.2005 Kežmarok

Kežmarok 17. augusta (TASR) - Prácu hasičom pri zachytávaní ropných látok, ktoré unikli ráno do rieky Poprad z chemickej čistiarne odpadových vôd spoločnosti...
Kežmarok 17. augusta (TASR) - Prácu hasičom pri zachytávaní ropných látok, ktoré unikli ráno do rieky Poprad z chemickej čistiarne odpadových vôd spoločnosti Oktan v Kežmarku, komplikuje zvýšený prietok vody. Daždivé počasie zdvihlo hladinu rieky a silný prúd trhal reťaze prvej nornej steny na havarijnom profile pri Strážkach neďaleko Kežmarku. Druhú postavili nad mostom pri Starej Ľubovni.

\"Chceme zabrániť tomu, aby sa ropná škvrna dostala do Poľskej republiky, \" povedal spravodajkyni TASR riaditeľ závodu Povodia Dunajca a Popradu Anton Baláž. Spresnil, že ľahké norné steny sa dajú postaviť do rýchlosti toku vody 0,7 metra za sekundu. Ráno o šiestej hodine však dosahoval aktuálny prietok v Poprade-Matejovciach 5,85 metrov kubických, čo je asi 1,3 metra za sekundu. S pribúdajúcimi prítokmi rieky Poprad v úseku medzi Kežmarkom a Starou Ľubovňou sa prietok ešte zvyšuje. Prietokovú dobu na tomto úseku odhadol riaditeľ na šesť až sedem hodín.
\"Treba zistiť rozsah havárie, následne budeme monitorovať situáciu a v prípade, ak sa škvrnu nepodarí zlikvidovať v Starej Ľubovni, pokúsime sa ju zachytiť pomocou ťažkej nornej steny na havarijnom profile v Čirči, čo je tesne pred hranicou s Poľskou republikou, \" informoval ďalej Baláž. Podľa neho súčasné daždivé počasie a zvýšený prietok vody na jednej strane sťažuje prácu pri budovaní norných stien, na druhej \"rozbíja\" koncentráciu ropných látok. Výšku škôd na rybnom hospodárstve budú môcť zhodnotiť následne až samotní rybári.
Aké množstvo ropných látok do rieky Poprad uniklo, nie je zatiaľ známe. Na mieste situáciu monitorujú zástupcovia Slovenskej inšpekcie životného prostredia, Inšpektorátu životného prostredia z Košíc.

14:10 - Časť ropných látok, ktoré unikli do rieky Poprad z chemickej čistiarne odpadových vôd spoločnosti Oktan v Kežmarku, zachytili na prvej nornej stene v Strážkach. Ropná škvrna pokračuje smerom k Starej Ľubovni, kde nad mostom vybudovali druhú nornú stenu. Približne o 11.30 hodine doplávala škvrna do Podolínca, odkiaľ sa môže dostať k Starej Ľubovni podľa odhadu okolo 15. hodiny. Prednostka tamojšieho Obvodného úradu Renáta Zichová zvolala o 13. hodine krízový štáb.

16:39 - \"Perlit, ktorým posypávajú hladinu, nestíha absorbovať ropné látky pre vysoký prietok vody, \" informovala TASR hovorkyňa Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Prešove Eva Roháriková. Aj preto už stavajú pri Čirči ďalšiu stenu, takže v tomto havarijnom profile pred slovensko-poľskými hranicami budú zachytávať ropné látky hneď dve. Silný prúd vody dokonca strhol jednu z norných stien pri Spišskej Starej Vsi v okrese Kežmarok.

17:38 - Zlikvidovať celú ropnú škvrnu na hladine rieky Poprad sa nepodarilo ani na nornej stene v Starej Ľubovni. Po sedemnástej hodine bolo čelo roztrúsenej škvrny medzi Starou Ľubovňou a Čirčom, kde môže doraziť medzi 19. a 20. hodinou.
Riaditeľ závodu Povodia Dunajca a Popradu Anton Baláž pre TASR spresnil, že pracovníci Slovenského vodohospodárskeho podniku v spolupráci s hasičmi pripravili v Čirči veľkú priehradovú nornú stenu a tiež ďalšiu ľahšiu. \"Budeme sa snažiť zachytiť ropné látky na slovenskej strane hraníc. Problémom je však zvýšená hladina rieky Poprad, \" uviedol ďalej. Doplnil, že opatrenia prijíma aj poľská strana. Nornú stenu na zachytenie ropných látok v prípade, že sa dostanú aj cez maximálne nasadenie v Čirči, pripravili už v poľskom Leluchowe.
 

Vyberte región